Składniki
Omlet:
4 jajka
4 łyżki mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sodki oczyszczonej
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
szczypta soli
4 łyżeczki masła do smażenia
Wersja wytrawna:
łosoś wędzony
kawior
roszponka
plastry pomidora
ser camembert
łyżka majonezu
sól
pieprz
skóra z cytryny
oliwki
Wersja słodka:
banan
rodzynki
melon
miód lub syrop klonowy
Sposób przygotowania
Oddzielamy żółtka od białek i odkładamy do osobnych miseczek. Do tej, w której znajdują się żółtka, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Całość starannie ucieramy łyżką, dodając powoli jogurtu naturalnego. Białka oraz sodę oczyszczoną ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy z wcześniej przygotowaną masą i smażymy na rozgrzanym maśle. Podajemy na ciepło w towarzystwie wybranych dodatków (wersja słodka lub wytrawna).
Smacznego!