Niesamowity zapach ciasta drożdżowego z owocami do dziś budzi najgłębiej skrywane wspomnienia. Postanowiłam więc odświeżyć smaki dzieciństwa, przygotowując na śniadanie drożdżówki z ricottą i truskawkami.
Zapraszam na śniadanie!
Niesamowity zapach ciasta drożdżowego z owocami do dziś budzi najgłębiej skrywane wspomnienia. Postanowiłam więc odświeżyć smaki dzieciństwa, przygotowując na śniadanie drożdżówki z ricottą i truskawkami.
Zapraszam na śniadanie!
Drożdżówki:
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
4 łyżki cukru
2 jajka
40 g świeżych drożdży
1/4 szklanki mleka
100 g miękkiego masła
Farsz:
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
125g serka ricotta
1/2 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżki soku z cytryny
ok. 14 sztuk truskawek
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, kawałki miękkiego masła, rozkruszamy drożdże. Wbijamy jaja, a następnie dolewamy mleka. Całość zagniatamy lub zarabiamy w mikserze stacjonarnym. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Serek ucieramy z cukrem, żółtkiem, cynamonem oraz sokiem z cytryny, tak aby nie pozostawić żadnych grudek. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Schłodzone ciasto zagniatamy, a następnie dociskając do blatu, delikatnie rolujemy. Dzielimy na 1-1,5 cm odcinki, z których formujemy zgrabne placuszki. Na ich wierzchnią część nakładamy ok. 2 łyżek masy serowej. Całość dekorujemy truskawkami. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polukrowane.