Składniki
150 g kaszy pęczak
100 g boczku wędzonego
100 g dobrej szynki
2 łyżki masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 jaja
150 ml śmietany 22%
1 łyżka świeżej, poszatkowanej mięty
1 łyżka poszatkowanej naci pietruszki
½ łyżeczki kuminu mielonego (kmin rzymski) Kamis
Sól, pieprz
300 g szpinaku w liściach (może być mrożony)
Bułka tarta i masło do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
Kaszę pęczak gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem masła. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i prażymy na patelni aż cebulka zmięknie a boczek zrobi się rumiany. Na koniec dodajemy drobno pokrojony czosnek i krótko razem smażymy. Szynkę kroimy w paski, szpinak rozmrażamy lub krótko blanszujemy jeśli mamy świeży. W dużej misce łączymy kaszę, boczek, cebule, szynkę, zioła i przyprawy. W małym kubku łączymy śmietanę z jajami i wlewamy do kaszy, mieszamy dokładnie i przekładamy na formę do zapiekania wysmarowana masłem i obsypaną bułką tartą. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 30 minut. Podajemy jako osobne danie lub dodatek do mięs.
Smacznego!