Składniki
2 filety z sandacza
1 marchew
1 mała pietruszka
½ małego selera
1 cebula
0,5-0,75 szklanki białego wina
4 łyżki masła
2 łyżeczki cukru
1 listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka ostrej papryki lub pieprzu cayenne
Sól, pieprz
Mąka do obtoczenia ryby
Sposób przygotowania
Filety z sandacza natrzeć solą i pieprzem i odstawić do lodówki na minimum godzinę. Seler, pietruszkę i marchew kroimy w zapałkę a cebule w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy warzywa i smażymy aż lekko zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Podlewamy winem i odparowujemy na dość dużym ogniu przez 10 minut. Sandacza obtaczamy w mące, nadmiar jej strzepując. Przesmażamy po ok. 2 minuty z każdej strony na mocno maśle aż się zrumieni. Przekładamy rybę do formy do zapiekania, układamy na wierzch warzywa z winem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut. Podajemy gorące z kluseczkami lub ziemniakami z wody.
Smacznego!