Składniki
400 g piersi z indyka
Sok z połowy cytryny
1 łyżka świeżego, startego imbiru
1 łyżeczka curry
Sól, pieprz
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki oleju + do smażenia
4 łyżki bułki tartej
2 jaja
4 łyżki grubo mielonych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów
Sposób przygotowania
Pierś z indyka kroimy w plastry ok. 7 mm grubości i na środku robimy nacięcie podobnie jak w faworkach. W osobnym naczyniu przygotowujemy marynatę, łączymy olej z imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przekładamy mięso do marynaty i dokładnie obtaczamy nią mięso. Przykrywamy całość folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Następnie mieszamy orzechy z bułka tartą, jaja rozkłócamy w osobnej misce. Plastry mięsa wywijamy przez nacięcie jak faworki, obtaczamy w jaju i na koniec w bułce z orzechami. Smażmy partiami na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podajemy jako przekąska na przyjęciu lub z w towarzystwie frytek lub ziemniaków jako danie obiadowe.
Smacznego!