Składniki
Przygotuj:
800 g łopatki wieprzowej
4 łyżki smalcu
100 g boczku wędzonego
1 cebulę
1 ząbek czosnku
2 papryki
1 małą papryczkę chili
1 łyżkę koncentratu pomidorowego
½ łyżeczki cynamonu
1 łyżeczkę ostrej, mielonej papryki
1 łyżeczkę słodkiej, mielonej papryki
1,5 szklanki wody
1 łyżkę pasty paprykowej
1 łyżeczkę majeranku
mąkę do obtoczenia
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Łopatkę wieprzową kroimy w dużą kostkę, obtaczamy w mące i smażmy na rozgrzanym smalcu do momentu, aż nabierze złocistego koloru. Przekładamy do dużego garnka. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka, czosnek w plasterki, chili drobno szatkujemy. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa dusimy cebulę oraz czosnek, a następnie przekładamy do naczynia z wieprzowiną. Dodajemy paprykę, chili, cynamon oraz dwa rodzaje mielonej papryki. Korzystając z tej samej patelni, przesmażamy pokrojony w paski boczek, po czym przekładamy go do garnka z mięsem. Koncentrat pomidorowy oraz pastę paprykową łączymy z ½ szklanki wody i starannie mieszamy. Całość wlewamy do garnka, uzupełniamy pozostałą szklanką wody i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż mięso stanie się miękkie (ok. 45 minut). Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Podajemy z kaszą lub kluskami ziemniaczanymi.
Smacznego!