Składniki
Przygotuj:
1 kg schabu
sok z 1/2 cytryny
3 ząbki czosnku
2 kiełbasy śląskie
2 łyżki smalcu lub oleju
2 cebule
500 ml bulionu warzywnego lub drobiowo-warzywnego
1 łyżeczkę ostrej papryki
1 łyżeczkę mielonego kminku
1 łyżeczkę suszonego tymianku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
mąkę pszenną do obsypania
sól
pieprz
sznurek lub nici
Sposób przygotowania
Schab przekrawamy w taki sposób, aby utworzyć płat mięsa o jak największej powierzchni. Skrapiamy go cytryną, przyprawiamy solą, pieprzem, a następnie nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy tymiankiem, papryką oraz odrobiną kminku. Kiełbasę śląską nacinamy co ok. 2-3 cm i układamy na środku schabu. Całość ciasno zwijamy i starannie wiążemy. Obtoczoną w mące roladę obsmażamy na rozgrzanym smalcu, pilnując, aby każda strona delikatnie się zarumieniła. Przekładamy ją do brytfanki, polewamy bulionem, po czym dusimy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do schabu, przyprawiamy majerankiem. Zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy bez przykrycia przez kolejne 40-50 minut. Upieczone, miękkie mięso wyciągamy na półmisek i odkładamy w ciepłe miejsce. W kubeczku łączymy mąkę ziemniaczaną z ¼ szklanki wody lub zimnego bulionu. Wywar pozostały po pieczeniu mięsa przelewamy do rondelka, dodajemy do niego mączny zaczyn i zagotowujemy, cały czas mieszając. Pozbywamy się nici oplatających schab, a następnie kroimy go w plastry. Całość podajemy z sosem oraz ziemniakami, kluskami lub kaszą.
Smacznego!