Składniki
Na gołąbki:
1 średnią kapustę
500 g mielonego mięsa z indyka
1/3 szklanki kaszy jaglanej
2 ząbki czosnku
1 cebulę
1,5 łyżeczki majeranku
1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżeczkę cukru
1 łyżkę masła
sól, pieprz
Na sos:
1/2 pęczka poszatkowanego koperku
1 szklankę bulionu warzywnego lub drobiowego
3 czubate łyżki gęstej śmietany (np. 22%)
1 łyżkę masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Sposób przygotowania
W garnku gotujemy wodę z łyżeczką cukru i soli. Wkładamy do niej kapustę pozbawioną głąba i wierzchnich liści. Po 3 minutach stopniowo zaczynamy ściągać miękkie liście (potrzebujemy 14). Wszystkie studzimy, duże dzielimy na pół. Gotujemy kaszę do miękkości i w misce łączymy z roztartym czosnkiem, mięsem oraz poszatkowaną i podduszoną na łyżce masła cebulą. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i mieszamy. Na liście nakładamy farsz, po czym zwijamy gołąbki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy ściśle gołąbki, podlewamy bulionem, przykrywamy i pieczemy w piekarniku ok. 50 minut, w temp. 160 stopni. W rondelku rozpuszczamy masło, zasypujemy mąką i podlewamy bulionem. Mieszamy, by uniknąć grudek, po czym dodajemy koperek. Zmniejszamy gaz, w kubku rozrabiamy śmietanę z 3 łyżkami ciepłego płynu i dolewamy do rondelka. Doprawiamy sos do smaku, podajemy z upieczonymi gołąbkami.
Smacznego!