Składniki
ciasto drożdżowe:
13 g świeżych drożdży
160 ml ciepłej wody
1/4 łyżki cukru pudru
1/2 łyżki soli
200 g mąki pszennej
50 g mąki orkiszowej
1,5 łyżki oliwy z oliwek
olej do smażenia
farsz:
70 g gotowanej wołowiny
mięso z jednej ugotowanej nóżki z kurczaka
1 mała ugotowana marchew
1/2 małej ugotowanej pietruszki
garść świeżej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 białko
Sposób przygotowania
Drożdże oraz cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie i zostawiamy na 15 minut. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, a następnie wlewamy wcześniej przygotowany rozczyn. Całość mieszamy przez 10 minut, dolewając w trakcie oliwę. Można piec od razu, lub oprószyć mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki.
Łączymy ze sobą wszystkie składniki, z wyjątkiem białka, które dodajemy dopiero po uzyskaniu gładkiej masy. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy z niego krążki o średnicy 5 cm (wykorzystuję w tym celu szklankę). Na każdy z nich nakładamy po 2 łyżeczki farszu i starannie zlepiamy. Rozgrzewamy olej i smażymy w nim po 2 – 3 pierożki (do momentu, aż nabiorą złotego koloru). Odsączamy na ręczniku papierowym i serwujemy gościom póki gorące.
Smacznego!