Składniki
sos agrestowy:
2 – 3 garści agrestu czerwonego
1 łyżeczka zielonego marynowanego pieprzu
2 łyżeczki miodu
szczypta soli
szczypta cynamonu
świeży estragon (1-2 gałązki)
2 łyżki masła
1 łyżeczka sambal oelek
kaczka:
2 piersi ze skórą
sól
pieprz
ryż:
2 woreczki ryżu jaśminowego
1 pomarańcza
1/2 łyżeczki kurkumy
sól
dodatki:
sałata strzępiasta
musztarda miodowo-rodzynkowa
sól
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
Piersi z kaczki myjemy, osuszamy i starannie nacinamy skórkę. Starannie doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie smażymy na suchej patelni, zaczynając od strony ze skórką. Gdy mięso nabierze złotego koloru, zawijamy ciasno w folię aluminiową i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni.
Agrest myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy na pół i wrzucamy do rondelka z wcześniej podgrzanym masłem. Krótko przesmażamy, po czym dodajemy pozostałe składniki.
Na tarce ścieramy skórkę z jednej pomarańczy. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu, dodając do niego sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. Po wystygnięciu dodajemy kurkumę, startą skórkę i dokładnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.
Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Do słoika wlewamy ok. 4 łyżek oliwy, dodajemy łyżeczkę musztardy, zakręcamy słoik, a następnie mocno potrząsamy. Gotowym dressingiem skrapiamy sałatę.
Na talerzu układamy ryż (korzystamy z owalnej foremki, aby nadać mu estetyczny kształt), polewamy 2 łyżkami sosu, kładziemy plastry kaczki, które również lekko skrapiamy agrestowym sosem. Całość ozdabiamy sałatą.
Smacznego!