Składniki
Mięso:
700 g karkówki wieprzowej
1/2 pietruszki
2 ziarna ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 ząbki czosnku
1 łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu
3 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
sól
Sos:
1/2 cebuli
200 g borowików
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki masła
sól, pieprz
Opcjonalnie:
ziemniaki z koperkiem
kasza gryczana
kluseczki ziemniaczane
Sposób przygotowania
Karkówkę myjemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki. W misce mieszamy olej z sosem sojowym. Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i ½ łyżeczki soli. Dokładnie mieszamy marynatę. Karkówkę i pokrojoną pietruszkę umieszczamy w rękawie do pieczenia. Delikatnie zalewamy marynatą, dbając o to, by pokryła cały kawałek mięsa. Zawijamy i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. W tym czasie możemy kilka razy przełożyć mięso na drugą stronę – tak, by marynata równo się rozłożyła. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wstawiamy mięso i pieczemy ok. 1,5 godziny. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na roztopionym maśle, doprawiamy solą. Dodajemy pokrojone w grube plastry grzyby, smażymy jeszcze ok. 7 minut. Zmniejszamy ogień, dolewamy śmietankę i dosypujemy odrobinę pieprzu. Karkówkę kroimy na plastry i podajemy
polaną sosem. Najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub kluseczek.
Smacznego!