Składniki
600 g wołowiny (np. pierwsza krzyżowa)
5 – 6 łyżek mąki pszennej
100 g cebuli
1 mała marchew
2 ząbki czosnku
1 rozmaryn
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
2 goździki
300 – 400 ml bulionu wołowego
250 ml ciemnego, łagodnego piwa (np. Paulaner Dunkel)
olej rzepakowy Dobra Nasza! (do smażenia)
sól i pieprz
Opcjonalnie
kasza gryczana niepalona Spiżarnia Chata Polska (do podania)
Sposób przygotowania
Wołowinę kroimy w dużą kostkę (dzięki temu pozostanie soczysta), wycinamy ścięgna i błony,
tłuszcz zostawiamy. Obtaczamy mięso w mące, delikatnie strzepując jej nadmiar. Smażymy partiamina rozgrzanym oleju, aż osiągnie złoty kolor, a następnie przekładamy do dużego garnka. Na patelnię z pozostałościami po smażeniu mięsa wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, plastry marchewki i cienko posiekany ząbek czosnku. Podsmażamy, aż cebula zmięknie. Przyprawiamy warzywa kuminem i utartymi w moździerzu goździkami. Podlewamy całość połową bulionu. Dokładnie mieszamy i przelewamy wszystko do garnka z wołowiną. Dodajemy rozmaryn, drugi ząbek czosnku, na koniec zalewamy pozostałym bulionem oraz szklanką piwa. Przykrywamy i gotujemy na niedużym gazie ok. 2,5 godziny. Kiedy mięso będzie miękkie, doprawiamy danie solą i pieprzem. Gulasz najlepiej smakuje z kaszą gryczaną niepaloną lub kawałkami chrupiącej bagietki.
Smacznego!