Polędwiczkom do idealnego smaku wystarczy tylko odrobina soli, pieprzu i krótkie smażenie.
Za radą swojej babci serwuję je z aromatycznymi kurkami i słynnym, wielkopolskim przysmakiem - kluseczkami ziemniaczanymi.
Zapraszam na obiad!
Polędwiczkom do idealnego smaku wystarczy tylko odrobina soli, pieprzu i krótkie smażenie.
Za radą swojej babci serwuję je z aromatycznymi kurkami i słynnym, wielkopolskim przysmakiem - kluseczkami ziemniaczanymi.
Zapraszam na obiad!
Sos:
1 polędwiczka wieprzowa
200 g świeżych lub mrożonych kurek
1 łyżka mąki pszennej Dobra Nasza!
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
200 ml śmietany 22% Danone
sól Dobra Nasza!
pieprz
oliwa z oliwek Monini
Marynata:
200 ml piwa Łomża Miodowego
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
1 łyżka miodu Dobra Nasza!
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 gałązka rozmarynu
1 ząbek czosnku
2 szczypty soli Dobra Nasza!
Kluseczki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej Dobra Nasza!
1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
1 płaska łyżeczka soli Dobra Nasza!
Opcjonalnie:
mix sałat
W misce łączymy miód z musztardą. Dodajemy piwo, pokrojony w plasterki czosnek oraz pozostałe przyprawy. Wszystko starannie mieszamy. Polędwiczki kroimy na trzycentymetrowe kawałki. Mięso zanurzamy w marynacie, przykrywamy folią spożywczą Dobra Nasza!, a następnie odkładamy na noc do lodówki. Gotujemy ziemniaki w mundurkach i po przestygnięciu obieramy ze skórki. Przeciskamy przez praskę, dodajemy jajko, obie mąki, tymianek oraz sól. Całość ugniatamy do momentu, aż ciasto stanie się jednolitą masą. Formujemy kluseczki, które gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy kurki. Podsmażamy przez ok. 6 minut, po czym dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Po 3 minutach posypujemy łyżką mąki i starannie mieszamy. Na rozgrzanej oliwie smażymy zamarynowane wcześniej polędwiczki – ok. 4 minuty z każdej strony. Zmniejszamy gaz pod kurkami, a następnie wlewamy śmietankę. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Mięso wkładamy do sosu i chwilę podgrzewamy.