Składniki
4 portobello lub duże pieczarki
6 oliwek
2 łyżki stołowe sera gorgonzola
2 suszone pomidory
2 ząbki czosnku
1/4 małej cukinii
1/2 małej cebuli
sól
pieprz
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki pesto
oliwa z oliwek
kiełki rzodkiewki
Sałatka:
2 ogórki małosolne
2 łyżki słonecznika łuskanego
1/4 jabłka
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżki oleju z pestek dyni
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Z portobello wycinamy nóżki. Szatkujemy je razem z cebulką i czosnkiem. Cukinię kroimy w słupki, pomidory w paski, a oliwki w plasterki. Na oliwie z oliwek dusimy cebulę z czosnkiem, dodajemy resztę warzyw i krótko obsmażamy. Wsypujemy pokruszony ser, doprawiamy solą, pieprzem i nakładamy do kapeluszy portobello. Bułkę tartą łączymy z Pesto, po czym smarujemy nim wierzch nadzianych grzybów. Formę do pieczenia zwilżamy oliwą, układamy na niej grzyby i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 160 stopni.
Ogórki i jabłko kroimy w słupki. Na suchej patelni prażymy słonecznik, a następnie przesypujemy go do ogórków. Przyprawiamy tymiankiem, pieprzem oraz podlewamy olejem. Portobello serwujemy ułożone na pierzynce z sałatki. Dekorujemy kiełkami rzodkiewki.
Smacznego!