Sposób przygotowania
Fasolkę obieramy, myjemy i kroimy na ok. 3 cm kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie, a następnie odcedzamy. Pokrojoną w plasterki kiełbasę obsmażamy na suchej patelni i przekładamy do miski. Na pozostałym tłuszczu delikatnie podsmażamy poszatkowany czosnek, do którego dodajemy anchovis. Wsypujemy sparzone i pokrojone w kostkę pomidory, listki rozmarynu, chili, łyżkę miodu i skórkę z parmezanu. Razem gotujemy na małym ogniu, do momentu powstania sosu. Dodajemy ugotowaną fasolę oraz przesmażoną kiełbasę.
Na osobnej patelni podgrzewamy masło, mąkę oraz kilka łyżek gorącego sosu w celu zahartowania zasmażki. Całość przekładamy do garnka z fasolą, dodajemy starty parmezan i starannie mieszamy. Podajemy z kromkami świeżego pieczywa.
Smacznego!