Składniki
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 puszki białej fasoli
150 g boczku
1,5 łyżki sumaku
skórka z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Czerwoną i białą fasolę wrzucamy do malaksera, dodajemy oliwę, skórkę z cytryny, a następnie miksujemy. Ziele angielskie oraz kolendrę ucieramy w moździerzu i dosypujemy do pasty z fasoli. Boczek kroimy w drobną kostkę, po czym przesmażamy na patelni do momentu, aż stanie się chrupiący. Nie pozbywamy się tłuszczu, który pozostał po smażeniu, gdyż to właśnie na nim przygotujemy kotleciki. Pastę z fasoli doprawiamy solą, pieprzem, sumakiem, dodajemy odsączony z tłuszczu boczek i mąkę.
Dokładnie mieszamy, a następnie mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotleciki. Smażymy do momentu, aż będą mocno brązowe i chrupiące. Kotleciki możemy serwować na ciepło lub zimno.
Smacznego!