Składniki
Szaszłyki:
250 g wątróbek drobiowych
12-14 plastrów wędzonego boczku
12 śliwek suszonych
12 suszonych moreli
½ cebuli
2 ząbki czosnku
Olej
1 łyżka majeranku
1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
Sól, pieprz
Sałatka:
150 g ugotowanej fasoli Jaś lub białej fasoli z puszki
1 długi ogórek
½ pęczka koperku
4 ząbki czosnku
Sól, pieprz
2-3 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
Wątróbki oczyszczamy z błonek i żyłek, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno szatkujemy, łączymy z 4-5 łyżkami oleju, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Do marynaty wkładamy wątróbki i wstawiamy je na noc do lodówki. Ogórka myjemy, kroimy w małą kostkę, dodajemy ugotowana fasolę i drobno poszatkowany koperek. Czosnek ucieramy z solą, dolewamy wodę, sok z cytryny i polewamy dressingiem sałatkę. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Śliwki i morele zalewamy wrzątkiem. Na plaster boczku kładziemy kawałek wątróbki i ściśle zawijamy. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian wątróbkę z boczkiem, morelę lub śliwkę. Na rozgrzanej patelni grillowej, lekko skropionej olejem smażymy szaszłyki po 2-3 minuty z każdej strony. Zmniejszamy gaz, przykrywamy pokrywką i smażymy kolejne 4 minuty. Szaszłyki podajemy ze schłodzoną sałatką z ogórka.
Smacznego!