Nadeszły upalne letnie dni. Szukasz pomysłu na szybki i lekki obiad. Przygotuj soczyste piersi z kurczaka z chłodną i aromatyczną mizerią po małopolsku.
Mizera orzeźwi niejeden obiad!
Nadeszły upalne letnie dni. Szukasz pomysłu na szybki i lekki obiad. Przygotuj soczyste piersi z kurczaka z chłodną i aromatyczną mizerią po małopolsku.
Mizera orzeźwi niejeden obiad!
2 piersi z kurczaka
1 chili
1 łyżka świeżego imbiru
4 łyżki sosu sojowego
Sól, pieprz
Mizeria:
2 ogórki
1 mała cebula czerwona
5 rzodkiewek
100 g chudego twarogu
1-2 łyżki koperku
½ szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżka octu jabłkowego
Sól, pieprz
Piersi z kurczaka oczyszczamy, tniemy na chudsze plastry jeśli są dość grube. Przekładamy do woreczka, wlewamy sos sojowy, dodajemy poszatkowaną chilli, starty na drobnej tarce imbir, sól i pieprz. Zamykamy woreczek, dokładnie obtaczamy w marynacie plastry kurczaka i schładzamy 30-40 minut. W tym czasie przygotowujemy mizerię. Ogórki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, przyprawiamy solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy aż warzywa puszczą sok. Odlewamy wodę spod ogórków, cebulkę i rzodkiewki kroimy w cieniutkie półplasterki i łączymy z ogórkami. Do jogurtu dodajemy ocet, sól i pieprz, mieszamy z ogórkami. Całość obsypujemy pokruszonym twarogiem i sporą ilością koperku. Schładzamy przed podaniem. Rozgrzewamy patelnię bez dodatku tłuszczu, układamy arkusz papieru do pieczenia i kładziemy filety z kurczaka, smażymy ok. 10 minut często obracając mięso na patelni. Podajemy z zimną sałatką z ogórków.