Wypróbuj przepis z Małopolski na niezwykle szybkie w przygotowaniu paszteciki z farszem pieczarkowym, pietruszką i fetą.
To przepyszny pomysł na letni piknik na łące czy wycieczkę rowerową z bliskimi.
Wypróbuj przepis z Małopolski na niezwykle szybkie w przygotowaniu paszteciki z farszem pieczarkowym, pietruszką i fetą.
To przepyszny pomysł na letni piknik na łące czy wycieczkę rowerową z bliskimi.
400 g pieczarek
½ pęczka pietruszki
½ cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
½ opakowania sera typu feta
Sól, pieprz
1 jajo
1 opakowanie gotowego ciasta feta
Ciasto francuskie rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Pieczarki myjemy, obieramy jeśli są większe i kroimy bardzo drobno lub miksujemy w malakserze. Natkę pietruszki i czosnek drobno szatkujemy a cebulkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, smażmy pieczarki, aż woda odparuje zupełnie i lekko rumiane odkładamy. Cebulkę szklimy na pozostałym maśle, jak tylko zmięknie ściągamy ją z patelni dodajemy do pieczarek. Do farszu dodajemy nać pietruszki, czosnek i pokruszony ser feta. Mieszamy dokładnie i dodajemy rozkłócone jajo. Ciasto francuskie smarujemy farszem pieczarkowym, zwijamy w ścisły rulon i kroimy na 2 cm plastry. Układamy ruloniki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 220 stopni ok. 15-18 minut. Podajemy ciepłe lub po wystudzeniu.