Cukinię można faszerować na wiele sposobów. Spróbuj przepis z Małopolski na cukinię po Sandomiersku i przygotuj faszerowaną kaszą jaglaną i indykiem.
To zdrowe i pożywne danie!
Cukinię można faszerować na wiele sposobów. Spróbuj przepis z Małopolski na cukinię po Sandomiersku i przygotuj faszerowaną kaszą jaglaną i indykiem.
To zdrowe i pożywne danie!
3 cukinie
¼ szklanki kaszy jaglanej
3 łyżki koperku
3 łyżki świeżej mięty
1 jajo
2 łyżki soku z cytryny
200 g mielonego indyka
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka startego imbiru
Sól, pieprz
Sos pomidorowy:
2 pomidory
1 ząbek czosnku
1 łyżka świeżego oregano
1 łyżeczka miodu
Sól, pieprz
Przygotowujemy zimny sos pomidorowy. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy drobniej i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, oregano i miodem miksujemy na gładki sos. Odstawiamy do schłodzenia. Cukinie myjemy, kroimy na pół i za pomocą łyżeczki wydrążamy. Kaszę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Zioła drobno szatkujemy, mieszamy z mięsem, ugotowaną kaszą i doprawiamy solą, pieprzem, curry i imbirem. Skrapiamy sokiem z ½ cytryny. Wbijamy całe jajo i wyrabiamy masę, żeby była zwarta i jednolita. Gotową masą faszerujemy cukinie, tak by farsz wystawał ponad warzywa. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na 30 minut. Podajemy z zimnym dipem pomidorowym.