Szukasz alternatywy dla tradycyjnych szaszłyków?
Przygotuj w swojej kuchni oryginalne dwojaki dworskie na patyku, podaj je z pyszną sałatką po łowicku i zaproś swoich bliskich na danie prosto z Mazowsza.
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych szaszłyków?
Przygotuj w swojej kuchni oryginalne dwojaki dworskie na patyku, podaj je z pyszną sałatką po łowicku i zaproś swoich bliskich na danie prosto z Mazowsza.
400 g mielonej wieprzowiny lub mięsa wieprzowo-wołowego
2 jaja
1 łyżka mąki pszennej
2-3 łyżki bułki tartej
Ząbek czosnku
Sól, pieprz
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki majeranku
1 czubata łyżeczka musztardy
Farsz I:
200 g pieczarek
1 mała cebula
2 łyżki naci pietruszki
Sól, pieprz
1 łyżka masła lub oleju
1 łyżka bułki tartej
Farsz II:
100 g suszonych śliwek
1 łyżka masła
½ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka płatków owsianych
Sól, pieprz
Sałatka:
½ słoika marynowanych pieczarek
2-3 średnie korniszony
2 jaja na twardo
½ cebuli
Sól, pieprz
Duża szczypta chili
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstej śmietany
3 łyżki fasoli czerwonej z puszki
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę. Na rozgrzane masło wrzucamy cebulkę, jak zmięknie dodajemy pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż odparuje nadmiar wody. Dodajemy nać pietruszki, bułkę tartą i studzimy. Śliwki zaparzamy, jak zmiękną kroimy drobno i wrzucamy razem z płatkami i tymiankiem na rozgrzane masło. Krótko odparowujemy nadmiar wody, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki poza fasolą dość drobno kroimy, wrzucamy do miski i przyprawiamy rozmarynem, solą, pieprzem i chili. Śmietanę łączymy z majonezem i dodajemy do sałatki. Schładzamy w lodówce. Do mięsa wbijamy jaja, dodajemy musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Wyrabiamy dokładnie, dosypujemy mąkę i ew. bułkę tartą jeśli masa będzie zbyt luźna. Formujemy placuszki, na każdy nakładamy po łyżce farszu I lub farszu II. Formujemy kotleciki i na przemian nabijamy na patyczki do szaszłyków. Smażymy na grillu lub patelni ok. 5-6 minut z każdej strony często obracając.