Zabierz na majówkę pomysł z Mazowsza na tradycyjną, polską sałatkę patriotyczną, podawaną w ziołowych chlebkach.
To niezwykłe połączenie składników w patriotycznych barwach!
Zabierz na majówkę pomysł z Mazowsza na tradycyjną, polską sałatkę patriotyczną, podawaną w ziołowych chlebkach.
To niezwykłe połączenie składników w patriotycznych barwach!
Ok. 250 g kapusty białej
Ok. 250 g kapusty czerwonej
1 duże jabłko
2 łyżki orzechów włoskich
2 łyżki żurawiny
2 łyżki migdałów w płatkach
1 łyżka miodu
½ łyżeczki musztardy słodkiej
4 łyżki oliwy
Sok z ½ cytryny
Sól, pieprz
Chlebki ziołowe:
200 g mąki pszennej
150 ml wody
10 g drożdży świeżych
1 czubata łyżeczka soli
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 płaska łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
Kapusty szatkujemy bardzo drobno, zasypujemy solą i ugniatamy w dłoniach, żeby zmiękły i puściły sok. Jabłko ścieramy na tarce, orzechy i migdały krótko prażymy na suchej patelni. Odciśniętą kapustę przekładamy do miski, dodajemy żurawinę, starte jabłka, poszatkowane orzechy i płatki migdałowe (część zostawiamy do dekoracji). Miód łączymy z sokiem cytrynowym, musztardą, solą, pieprzem a na koniec z oliwą, którą powoli dolewamy ciągle mieszając. Polewamy dresingiem kapustę, mieszamy i schładzamy. Podajemy posypaną orzechami. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże. Odstawiamy zaczyn na ok. 10 min. Do wysokiej miski wsypujemy mąkę i przyprawy. Dolewamy zaczyn, oliwę i wyrabiamy gładkie ciasto. Odkładamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Dzielimy na 4 porcje, z każdej formujemy placuszki, odkładamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 240 stopni ok. 8 minut.