Chłodnik w kuchni podlaskiej występuje w kilku odsłonach. Najbardziej popularnym jest chłodnik litewski, przygotowywany na bazie botwinki i buraków. To bardzo pożywne i proste w wykonaniu dane.
Idealne na majówkę!
Chłodnik w kuchni podlaskiej występuje w kilku odsłonach. Najbardziej popularnym jest chłodnik litewski, przygotowywany na bazie botwinki i buraków. To bardzo pożywne i proste w wykonaniu dane.
Idealne na majówkę!
3 buraki
500 ml maślanki
500 ml kefiru lub zsiadłego mleka
Pęczek botwinki
Kilka rzodkiewek
Mały pęczek koperku
Mały pęczek szczypiorku
1 średni ogórek
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka octu winnego
Sól, pieprz
Jaja na twardo do podania
Buraki myjemy, suszymy i gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepłe obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobna kostkę. Botwinę myjemy, suszymy i oddzielamy liście od łodyżek. Łodyżki kroimy w kostkę i na rozgrzanym maśle przesmażamy, jak tylko trochę zmiękną dodajemy pokrojone w paseczki listki botwinki. Krótko przesmażamy razem i odstawiamy do wystudzenia. Rzodkiewkę i ogórka kroimy dość drobno. W misce łączymy buraki, ogórka, rzodkiewki, botwinę i drobno posiekane zioła. Przeciskamy przez praskę czosnek, doprawiamy całość solą i pieprzem i zalewamy maślanką i kefirem. Mieszamy i doprawiamy do smaku octem. Odstawiamy do schłodzenia na 3 godziny. Podajemy z ćwiartkami jaja ugotowanego na twardo.