Składniki
1,5 kg ziemniaków
300 g boczku wędzonego
3 jaja
2 łyżki śmietany 22%
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kaszy manny
2 cebule
Gałka muszkatołowa
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki rozmarynu
Sól, pieprz
Dodatkowo:
Masło i kasza manna lub bułka tarta do obsypania formy lub papier do pieczenia
Masło do skropienia wierzchu babki
Sposób przygotowania
Ziemniaki ścieramy na tarce lub w malakserze, przekładamy na sito i odsączamy. Odlewamy wodę, a skrobię która została na dnie dodajemy do ziemniaków. Boczek i cebulkę przesmażamy aż zmięknie i nabierze lekko brązowego koloru. Po przestudzeniu dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy całość czosnkiem przeciśniętym przez praskę, gałką muszkatołową, majerankiem, rozmarynem solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie, wbijamy jaja, dolewamy śmietanę i mieszamy aż do połączenia składników. Aby baba była bardziej puszysta do masy należy dodać same żółtka a białka ubić na sztywno i delikatnie domieszać na sam koniec. Na koniec zasypujemy wszystko mąką i kaszką manną, dokładnie łączymy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypaną bułką tartą lub kaszką manną. Do formy wylewamy masę ziemniaczaną i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 1,20 – 1,30 h. Wierzch przed pieczeniem można skropić stopionym masłem.
Smacznego!