Podlasie słynie z wielu pysznych dań. Wątróbka gości na stołach w różnych odsłonach. Serwuje się ją na różne sposoby - z grzybami, cebulką, marchewką.
Fantastycznie komponuje się również z owocami.
Podlasie słynie z wielu pysznych dań. Wątróbka gości na stołach w różnych odsłonach. Serwuje się ją na różne sposoby - z grzybami, cebulką, marchewką.
Fantastycznie komponuje się również z owocami.
300 g wątróbki drobiowej
Mleko do zalania wątróbek
Sól, pieprz
150 g wiśni mrożonych
½ małej cebuli
1 ząbek czosnku
Tymianek świeży kilka gałązek
Majeranek świeży lub suszony ok. 1 łyżeczki
1 łyżka cukru brązowego
4 łyżki masła
Mąka pszenna
2 goździki
3 łyżki płatków migdałowych
100 ml wina czerwonego lub wody
½ czerwonej cebuli
Mix sałat
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wątróbki czyścimy z błonek i żyłek i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 30 minut. Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i odkładamy. W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę białą, jak się zeszkli dodajemy pokrojony w plasterki ząbek czosnku. Następnie dodajemy tymianek, majeranek, rozgniecione w moździerzu goździki i zalewamy winem lub wodą. Doprawiamy całość cukrem i jak się sos zagotuje dodajemy wiśnie. W kubeczku rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z 5 łyżkami wody. Dolewamy do sosu i mieszając podgrzewamy ok. 3 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Wątróbki obtaczamy w mące i smażmy na rozgrzanym maśle, powinny być w środku różowe. Układamy liście sałat, na nich wątróbkę i całość skrapiamy sosem. Dekorujemy cienko pokrojonymi krążkami czerwonej cebuli i obsypujemy prażonymi płatkami migdałów. Podajemy z pieczywem.