Składniki
1,2 kg karkówki wieprzowej
500 g pieczarek
4 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 czubata łyżeczka mielonej kolendry
Olej
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka masła
Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Karkówkę rozkrajamy na roladę, nacinamy mięso tak by stworzyło nam spory, płaski płat. Nacieramy z obu stron solą, pieprzem, kolendrą oraz część środkową mięsa, tj. tą, która będzie wnętrzem rolady roztartymi dwoma ząbkami czosnku i tymiankiem. Zwijamy i odstawiamy na noc do lodówki. Pieczarki obieramy i płuczemy, kroimy drobno i przesmażamy na rozgrzanym maśle. Jak masa odparuje dodajemy drobno poszatkowany czosnek. Przyprawiamy całość solą i pieprzem, studzimy. Karkówkę rozwijamy, smarujemy wnętrze pastą z pieczarek i ściśle zwijamy. Zawiązujemy mięso bawełnianą nicią i przesmażamy z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 stopni na 2 godziny. Następnie odkrywamy pieczeń i dopiekamy ją zewnątrz kolejne 15 minut.
Smacznego!