Składniki
500 g zmielonej wieprzowiny np. z łopatki
2 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżki zimnej wody
Sól, pieprz
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka smalcu, oleju lub masła
Do podania:
Skwarki z cebulką, pietruszka
Sposób przygotowania
Mielona wieprzowinę przekładamy do miski, cebulkę kroimy drobno i przesmażamy na smalcu lub innym tłuszczu, przyprawiamy solą by szybciej zmiękła i jak się zezłoci i zmięknie przekładamy do mięsa. Dolewamy zimną wodę i wyrabiamy krótko mięso. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, lubczykiem, pieprzem i pieprzem ziołowym i solą. Ziemniaki dzielimy w proporcji 1:3, mniejszą część czyli 1/3 gotujemy w mundurkach lub obrane i ugniatamy na puree. Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach i bardzo dokładnie odciskamy przez gazę, tak by masa była najbardziej sucha jak się da. Wody spod ziemniaków nie wylewamy tylko odczekujemy chwilę aż na dnie naczynia z wodą oddzieli się skrobia. Odlewamy płyn i ściągamy z dna skrobię, którą dodajemy do ziemniaków. Łączymy ziemniaki surowe z ugotowanymi i wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt mokre, będzie się kleić podsypujemy mąką ziemniaczaną. Odrywamy część ciasta, formujemy sporą kulkę, spłaszczamy ją i nakładamy farsz mięsny, zlepiamy i formujemy na kształt cepelina, kartacza lekko wydłużony lub jak pyzy, czyli kulki z mięsem. W dużym garnku gotujemy dobrze posoloną wodę, wkładamy partiami kartacze i na nie dużym gazie gotujemy ok. 12-15 minut. Podajemy okraszone skwarkami z cebulką.
Smacznego!