Składniki
500 g zielonych lub białych szparagów
1,5 litra lekkiego bulionu warzywnego lub drobiowego
2 szalotki
1 ząbek czosnku
½ szklanki śmietany 22%
2 żółtka
Gałka muszkatołowa
Sól, pieprz
2 łyżki masła
Sok z cytryny
1 łyżeczka cukru
Do podania:
Grzanki z jasnego pieczywa
Sposób przygotowania
Szparagi obieramy (jeśli mamy białe) i odłamujemy im zdrewniałe końcówki, wrzucamy obierki do garnka z bulionem i gotujemy ok. 20 minut. W tym czasie, na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła i wrzucamy na nie poszatkowane drobno szalotki oraz plastry czosnku. Podsmażamy aż będą miękkie i szkliste. Odcedzamy bulion i do klarownego wrzucamy szparagi pokrojone w ok. 2 cm kawałki oraz cebulkę z czosnkiem. Gotujemy aż szparagi będą zupełnie miękkie. Kilka kawałków z główkami wyciągamy i odkładamy do dekoracji. Doprawiamy zupę cukrem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem oraz lekko skrapiamy sokiem z cytryny. W kubeczku łączymy bardzo dokładnie śmietanę z żółtkami. Zupę miksujemy, zmniejszamy gaz i powoli wlewamy mieszankę śmietany z żółtkiem ciągle mieszając zupę. Podajemy z odłożonymi główkami szparagów oraz z grzankami.
Smacznego!