Zupa Niebecz to flagowe danie regionu lubuskiego i wielkopolskiego. Nie dziwi to wcale, bo zupa jest przepyszna! Znajdziecie w niej podstawowe jarzyny takie jak marchew, seler i pietruszkę ale również, co według mnie jest podstawą smaku tej zupy, pokaźną ilość grzybów oraz kiszoną kapustę.
Co ciekawe zupę gotujemy w dwóch garnkach, w jednym wywar drobiowy, który później robi się z minuty na minutę coraz bogatszy przez dodawanie kolejnych składników a w drugim gotujemy kapustę kiszoną z przyprawami. Kapustę i zupę łączymy dopiero na talerzu, podgotowaną kapustę traktujemy jako dodatek do zupy jak np. makaron, ryż lub kluseczki, kładąc ją na dnie głębokiego talerza i oblewając bogatą w smaku i gęstą, parującą zupą. Ugotujcie ją koniecznie na przykład z przepisu poniżej bo na zimę, chłody i niewygody jest niewiarygodnie kojąca.