Składniki
6 - 7 płatów śledzia w oleju
1,5 cytryny
0,5 limonki
5 - 6 plastrów imbiru
1 łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczkę ziaren kolendry
listki szałwii
świeży tymianek
olej rzepakowy
Sposób przygotowania
Płaty śledzia płuczemy i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na minimum 2 godziny, po czym wymieniamy wodę i zostawiamy na kolejną godzinę. Po jej upływie odsączamy płaty śledziowe i przygotowujemy pozostałe składniki dania. Wyciskamy sok z 1 cytryny, pozostałą połówkę cytryny i limonkę kroimy w cienkie plasterki. W moździerzu ucieramy ziarna pieprzu z kolendrą. Śledzie kroimy w paseczki o grubości ok. 1 cm. Na spód słoika wlewamy 1 łyżkę soku z cytryny, kładziemy plasterek cytryny, imbiru i kilka gałązek tymianku. Układamy paski śledzia, przyprawiamy pieprzem z kolendrą, dodajemy 2 listki szałwii. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, zalewamy olejem i dociskamy łyżką. W ten sam sposób układamy kolejne warstwy. Zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki. Danie najlepiej smakuje po 3 dniach od przygotowania. Podajemy je ze świeżym pieczywem.
Smacznego!