Składniki
350 g płatów śledziowych a’la matias
małego buraka
1/2 średniego jabłka
1/4 małego pora (jasną część)
czubatą łyżeczkę zielonego, marynowanego pieprzu
sok z 1/2 cytryny
2–3 łyżki koperku
czubatą łyżkę majonezu
sól
oliwę z oliwek
Sposób przygotowania
Buraka myjemy, odcinamy część, z której wyrastają łodygi, układamy na posmarowanej oliwą folii aluminiowej i ściśle zawijamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Płaty śledziowe moczymy w wodzie przez minimum godzinę, a następnie odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do malaksera, skrapiamy 1 łyżeczką soku z cytryny, po czym miksujemy na gładką pastę. Buraka obieramy, studzimy i kroimy w bardzo drobną kostkę. W podobny sposób przygotowujemy jabłko. Skrapiamy je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Szatkujemy por, marynowany pieprz oraz koperek. Do pasty śledziowej dodajemy pokrojone składniki (zostawiając część koperku do dekoracji) i majonez. Całość doprawiamy odrobiną soli, mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Podajemy na pumperniklu lub jako dodatek do krakersów czy chrupkiego pieczywa.
Smacznego!