Składniki
Tarta:
100 g masła
1 jajko
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka rozmarynu
bułka tarta do obsypania formy
Farsz:
1 makrela wędzona, obrana i pozbawiona ości
1 por
2 łyżki masła
4 łyżki kukurydzy z puszki
1/2 czerwonej papryki
1/5 opakowania sera Lazur
1 gruszka
2 jaja
150 ml śmietany
sól
pieprz
olej
Sposób przygotowania
Mąkę przesypujemy na stolnicę, tworzymy dołek, w który wbijamy jajko. Całość obsypujemy solą, proszkiem do pieczenia i rozmarynem. Dodajemy masło, zarabiamy ciasto nożem i szybko zagniatamy. Formujemy gruby placek, zawijamy go folią spożywczą, po czym wkładamy do lodówki na min. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Makrelę dzielimy na małe cząstki. Gruszkę obieramy. Ser Lazur, paprykę i gruszkę kroimy w kostkę. Paprykę dusimy na 2 łyżkach masła. Dodajemy pokrojony w plasterki por, dwie szczypty soli i jeszcze chwilę dusimy. Lekko studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę do tarty smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą i wykładamy schłodzonym, rozwałkowanym ciastem, gęsto nakłuwamy je widelcem. Jaja roztrzepujemy, dodajemy do nich śmietanę i dokładnie łączymy rózgą. Makrelę oraz gruszkę równo rozkładamy na cieście, posypujemy kukurydzą, podduszoną papryką i porem. Na koniec rozkładamy kostki sera. Zalewamy masą jajeczną i pieczemy ok. 45 – 50 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru. Możemy podawać na zimno, lecz tarta najlepiej smakuje tuż po upieczeniu.
Smacznego!