Składniki
sałata masłowa
ok. 10 pomidorków koktajlowych
1 średnia cukinia
kiełki rzodkiewki
1 łyżeczka świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
suszona kiełbasa, np. francuska
2 garście rukoli
2 łyżki mielonych orzechów włoskich
1 plaster sera gorgonzola
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy 2 – 3 łyżki oliwy. Cukinię kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię. Doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu, aż będzie lekko złota. Na koniec dodajemy rozmaryn i odkładamy do przestygnięcia. Do malaksera wrzucamy rukolę, orzechy i pokruszony ser. Dodajemy sporo oliwy z oliwek, szczyptę soli, odrobinę pieprzu i miksujemy. Sałatę rozdzieramy i rozkładamy na talerzach. Na nią kładziemy pomidorki pokrojone w ćwiartki, półplasterki kiełbasy oraz cukinię. Całość polewamy dresingiem z rukoli i obsypujemy kiełkami.
Smacznego!