Składniki
Ciasto
100 g masła
200 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz
350 g świeżego łososia
1 kg świeżego szpinaku
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
70 g sera typu Lazur
2 jaja
200 ml śmietany 12 – 18%
sól
pieprz cytrynowy lub czarny
pół pęczka koperku
1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i tymianek. Na środku tworzymy wgłębienie, do którego wbijamy jajko, dookoła układamy kawałki zimnego masła. Całość łączymy za pomocą noża, aż składniki zaczną przypominać kruszonkę. Następnie szybko zagniatamy, formując gładką kulę. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Szpinak myjemy, odłamujemy łodyżki, większe liście dzielimy na małe kawałki. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodajemy poszatkowany czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Łososia oddzielamy od skóry, pozbawiamy ości i kroimy na kawałki ok. 1,5 x 1,5 cm. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ser lazur kroimy w średniej wielkości kostkę. Jaja łączymy ze śmietaną. Piekarnik nagrzewamy do 160 – 170 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, wykładamy nim formę do tarty i nakłuwamy gęsto widelcem. Układamy kawałki łososia, odsączony po duszeniu szpinak i ser. Całość zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Pieczemy ok. 45 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno.
Smacznego!