Składniki
8 średniej wielkości ziemniaków
150 ml śmietany 18%
2 jajka
1/2 szklanki startego sera
3/4 puszki kukurydzy
1 por
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
sól
pieprz
masło
bułka tarta
Sposób przygotowania
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki w mundurkach, obieramy je i odkładamy do ostygnięcia. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła, a następnie wrzucamy pokrojony w plasterki por. Przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy na małym ogniu. Formę do pieczenia smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą, po czym układamy w niej ziemniaki pokrojone w plasterki. Posypujemy delikatnie gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Tworzymy kolejną warstwę z pora i kukurydzy, a następnie doprawiamy rozmarynem. Sypiemy starty ser oraz paprykę. Śmietanę łączymy z jajkami, starannie mieszamy i zalewamy nią zawartość formy.
Pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 210 stopni i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.
Smacznego!