Sezon ogórkowy trwa w najlepsze! Wypróbuj przepis na mazurskie ogórki marynowane z kolendrą.
Schłodzone będą genialnym dodatkiem do wielu dań.
Sezon ogórkowy trwa w najlepsze! Wypróbuj przepis na mazurskie ogórki marynowane z kolendrą.
Schłodzone będą genialnym dodatkiem do wielu dań.
1 kg ogórków
Sól
1/3 szklanka wody
1/3 szklanka octu
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka kolendry w ziarnach
1 łyżeczka gorczycy
½ szklanki cukru
2 goździki
Ogórki obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plastry. Zasypujemy je solą i odstawiamy na minimum godzinę lub na całą noc. Następnie dokładnie odciskamy wodę i odkładamy je na sito. W rondelku zagotowujemy wodę, ocet, cukier, goździki, kolendrę, gorczycę i 2 ząbki czosnku. Odciśnięte ogórki przekładamy do czystego, wyparzonego i wytartego do sucha słoika. Zalewamy ciepłą, ale nie gorącą marynatą, dodajemy pozostałe ząbki czosnku. Od razu zakręcamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 15 minut. Marynowane ogórki studzimy i odstawiamy do ciemnego pomieszczenia. Najlepsze są po 2-3 dniach od przygotowania.