Szukasz niebanalnego przepisu na meczową przekąskę? Przygotuj liptauer – ulubioną pastę w Małopolsce. Charakterna, słona, lekko kminkowa. Idealna w połączeniu z plastrami selera w piwnym cieście!
To doskonały duet na zbliżające się mecze!
Szukasz niebanalnego przepisu na meczową przekąskę? Przygotuj liptauer – ulubioną pastę w Małopolsce. Charakterna, słona, lekko kminkowa. Idealna w połączeniu z plastrami selera w piwnym cieście!
To doskonały duet na zbliżające się mecze!
Seler:
2 średnie selery
½ szklanki mleka
1 marchew
1 pietruszka
½ cebuli
2 łyżki masła
Sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
Sok z ½ cytryny
Ciasto:
Ok. 2 szklanek mąki pszennej
1,5 szklanki jasnego piwa
3 jaja
1 łyżeczka ziół prowansalskich
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżeczka ostrej papryki
Olej do smażenia
1 łyżeczka soli
Liptauer:
200 g twarogu śmietankowego
70 g bryndzy
4 łyżki naturalnego, gęstego jogurtu
½ łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 płaska łyżeczka kminku
Sól, pieprz
½ pęczka rzodkiewki
3 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki
Selery szorujemy, odcinamy końce i razem z marchewką, pietruszką i cebulą gotujemy w wodzie z mlekiem, masłem, cukrem i solą. Po ok. 30-40 minutach odcedzamy. Marchew i pietruszkę używamy np. do sałatki jarzynowej, cebulę wyrzucamy a seler studzimy i kroimy w cienkie plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowujemy liptauer, oba rodzaje sera i jogurt miksujemy w malakserze. Przyprawiamy solą, pieprzem, sparzonym i odsączonym kminkiem, papryką i pieprzem kajeńskim. Dodajemy drobno poszatkowaną pietruszkę i rzodkiewkę. Mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. W misce mieszamy przesianą mąkę, z ziołami prowansalskimi, rozmarynem, solą i papryką. Wbijamy żółtka, mieszamy widelcem i powoli dolewamy piwo. Wyrabiamy dokładnie ucierając. Odkładamy na 30 minut, następnie łączymy delikatnie z ubitymi na sztywno białkami. Maczamy plastry selera w cieście i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z liptauerem.