Czy znasz cudowny smak podlaskich cebularzy?! To świetne połączenie chrupiącej drożdżowej bułeczki ze słodką i aromatyczną cebulą oraz makiem.
Są idealne na wiosenny piknik lub kolację.
Czy znasz cudowny smak podlaskich cebularzy?! To świetne połączenie chrupiącej drożdżowej bułeczki ze słodką i aromatyczną cebulą oraz makiem.
Są idealne na wiosenny piknik lub kolację.
Składniki:
450 g mąki
1 płaska łyżka cukru pudru
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajo
1 czubata łyżeczka soli
30 g świeżych drożdży
60 g masła
Nadzienie:
2 duże cebule
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
Szczypta cukru
Ok. 2-3 łyżek maku + do obsypania
Cebulę kroimy w dużą kostkę lub w piórka. Wkładamy do rondelka z wrzątkiem na 2 minuty, odcedzamy na sicie. Dodajemy cukier, sól, olej i mak. Mieszamy i przekładamy gorące do szczelnie zamykanego pojemnika. Po wystudzeniu wstawiamy na noc do lodówki. Drożdże rozcieramy z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Ucieramy na pastę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Następnie do mąki dodajemy sól, zaczyn, rozkłócone jajo (część zostawiamy do posmarowania bułeczek) i rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiamy aż zacznie odchodzić od dłoni. Odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Po ok. 1,5 h wyrabiamy ponownie, dzielimy na 12-14 porcji, formujemy bułeczki i układamy je na blasze. Spłaszczamy na placki, układamy nadzienie cebulowe na środku, brzegi smarujemy jajem i obsypujemy makiem. Pozostawiamy do kolejnego wyrośnięcia na 30-40 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.