Składniki
4 filety z morszczuka, dorsza lub sandacza
¾ szklanki octu winnego
¾ szklanki białego, wytrawnego wina
4 gałązki świeżego tymianku
1 łyżeczka suszonej bazylii
Po łyżce posiekanej mięty i naci pietruszki (mogą być suszone)
2 cebule
10 ziarenek pieprzu czarnego
Sok z cytryny
Sól
Mąka do obtoczenia filetów
Olej do smażenia
Sposób przygotowania
Filety z ryby kroimy w paski szerokości ok. 2 cm, przyprawiamy solą, miętą i pietruszką oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Obtaczamy w mące, nadmiar jej strzepujemy i obsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Niezbyt długo, ryba nie powinna się wysuszyć., maks. 4 minut z każdej strony. Na drugą patelnię lub do rondla wlewamy wino, ocet, dodajemy pokrojone w półplasterki cebule i pozostałe przyprawy. Na wolnym ogniu, pod przykryciem podgrzewamy całość przez ok. 15 minut. Usmażone filety układamy w kamionkowym naczyniu lub słoju i zalewamy ciepłą marynatą. Studzimy i wstawimy do lodówki na 3-4 dni. Podajemy z pieczywem jako przystawkę lub przekąskę rybną.
Smacznego!