Składniki
1 opakowanie drożdży suszonych (7g) lub 25 g świeżych
1,5 szklanki ciepłej wody (lub więcej jeśli masa będzie zbyt gęsta)
2,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka drobnego cukru
1 łyżeczka miodu
Duża szczypta soli
1 łyżka wódki
Syrop:
1 szklanka miodu
½ szklanki cukru
1 pomarańcza
1 laska cynamonu
Olej do smażenia
Sposób przygotowania
Suszone drożdże zalewamy 0,5 szklanki ciepłej wody, dosypujemy cukier i dokładnie rozcieramy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie przygotowujemy syrop. Z połowy pomarańczy ścieramy skórkę, wyciskamy sok z całej pomarańczy i wszystko czyli starta skórkę drugą połowę skórki pomarańczy w całości oraz sok przekładamy do rondelka. Dolewamy miód, dosypujemy cukier i dodajemy laskę cynamonu. Podgrzewamy całość aż cukier się rozpuści i syrop ładnie się połączy. Do wysokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wlewamy podrośnięty zaczyn, miód, resztę wody i wódkę. Wyrabiamy najlepiej mikserem z hakiem gładkie, gęste i klejące ciasto. Jeśli będzie zbyt gęste dolewamy więcej wody. Powinno mieć konsystencje jak ciasto na racuchy. Odstawiamy przykryte ściereczką na koleją godzinę, żeby podrosło. W garnku podgrzewamy olej, jak uzyska temperaturę 170/175 stopni za pomocą dwóch łyżek namoczonych w oleju nakładamy partiami małe porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smażymy aż uzyskają ładny, złoty kolor. W trakcie smażenia odwracamy je na druga stronę, żeby równo się usmażyły. Wyciągamy pączki za pomocą łyżki cedzakowej, osuszamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i jeszcze gorące wrzucamy do ciepłego syropu. Wyciągamy i układamy na talerzu do serwowania.
Smacznego!