Składniki
225 g mąki pszennej
20 g kakao
10 g kawy rozpuszczalnej
Szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
150 g gorzkiej czekolady
150 g cukru drobnego do wypieków (lub zwykłego)
2 jaja
220 ml śmietany 18-22%
100 g masła
1 mały słoiczek dżemu malinowego
Opcjonalnie:
100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
100 ml śmietany kremówki 36%
Sposób przygotowania
Mąkę, kakao, sól, cukier, proszek do pieczenia, sodę i startą na tarce czekoladę mieszamy razem. Rozpuszczamy masło i studzimy, kawę rozpuszczamy w ¼ kubka ciepłej wody i również studzimy. W osobnej misce łączymy jaja, śmietanę i rozpuszczone masło i kawę. Następnie wlewamy całość do suchych składników i szybko łączymy. Formę na muffinki, babeczki smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą ew. wykładamy papilotkami. Wlewamy po czubatej łyżce ciasta, następnie dodajemy po czubatej łyżeczce dżemu i uzupełniamy ciastem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 190-200 stopni i pieczemy ok. 25 minut do suchego patyczka. Wyciągamy, studzimy i dekorujemy np. polewą wykonaną ze śmietanki z czekoladą. Śmietankę należy podgrzać, ale nie zagotować, wrzucić pokruszoną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Następnie wymieszać rózgą i polać babeczki. Odstawić do zastygnięcia czekolady.
Smacznego!