Składniki
2 szklanki mąki
1 i 3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
1 szklanka oleju
2 szklanki startej marchewki
1 szklanka startego kabaczka
kawałek imbiru (ok. 2 cm)
bakalie: orzechy, rodzynki, morele
100 g gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Do dużej miski przesiewamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy cynamon, cukier, starte warzywa, drobno skrojony imbir oraz bakalie. W osobnym naczyniu łączymy jajka z olejem, a następnie przelewamy do miski z pozostałymi składnikami. Powstałą masą wypełniamy wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą foremkę. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą polewamy gotowe ciasto. Po wystygnięciu wkładamy na kilka minut do lodówki, aby czekolada ładnie zastygła.
Smacznego!