Składniki
biszkopt:
5 jajek
5 łyżek cukru białego
5 łyżek mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka skórki z cytryny
szczypta soli
bułka tarta do obsypania formy
masło do wysmarowania formy
krem:
500g serka mascarpone
sok z 1 dużej cytryny
skórka z 2 cytryn
gałązka rozmarynu
2 garści świeżej mięty
truskawki
Sposób przygotowania
Oddzielone od żółtek białka wlewamy do wysokiej miski, wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania, dodajemy po łyżce cukru, mąki, proszku do pieczenia, po jednym żółtku oraz startą skórkę z cytryny. Formę do tarty smarujemy masłem, a następnie obsypujemy bułką tartą. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Mascarpone przekładamy do miski, dodajemy skórkę oraz sok z cytryny, a następnie wszystko razem ucieramy. Zioła drobno siekamy i wsypujemy do otrzymanej masy. Na upieczony biszkopt nakładamy krem, układamy na nim truskawki.
Smacznego!