Składniki
Ciasto:
350 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/4 szklanki mleka
40 g świeżych drożdży
2 jajka
100 g masła
Farsz:
4 średnie jabłka
2 łyżki masła
1 łyżeczkę cynamonu
50 g orzechów włoskich
50 g płatków migdałowych
garść rodzynek
2 łyżeczki smażonej skórki pomarańczowej
skórkę z 1 cytryny
3 łyżki miodu Dobra Nasza!
Opcjonalnie:
białko jajka do posmarowania wierzchu ciasta
cukier do posypania
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy do wysokiej miski. Dodajemy miękkie masło, 2jajka i sól. W kubeczku rozcieramy drożdże z mlekiem i dolewamy do mąki. Za pomocą drewnianej łyżki ucieramy ciasto. Kiedy stanie się jednolicie gładkie, przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki
Na 2 godziny do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy farsz. Jabłka kroimy w kostkę lub plasterki, podsmażamy na 2 łyżkach rozgrzanego masła. Jak zmiękną, dodajemy miód, cynamon, orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz startą skórkę z cytryny. Smażymy 3 minuty, po czym odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Na środku układamy farsz i delikatnie zwijamy ciasto. Wierzch możemy posmarować białkiem i obsypać grubym
cukrem. Pieczemy ok. 30 minut.
Smacznego!