Składniki
1 kg twarogu (ser mielony sprzedawany w wiaderkach np. President lub dr. Oetker)
6 jajek
1,5 szkl. cukru
0,5 szkl. oleju
2 opak. budyniu w proszku o smaku waniliowym
0,5 szkl. mleka
1 opak. cukru waniliowego
2 opak. herbatników maślanych typu Petit Beurre
160 g ciastek Digestive (bez czekolady)
80 g roztopionego masła
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
Sposób przygotowania
Oddzielamy żółtka od białek i łączymy z pozostałymi składnikami przy pomocy blendera. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciastka wkładamy do woreczka, kruszymy i przesypujemy do miseczki. Dodajemy lekko przestudzone, rozpuszczone masło. Całość podsypujemy cukrem trzcinowym, a następnie mieszamy. Wysypujemy na spód formy ciasteczkową masę, wyrównujemy i starannie przyklepujemy. Do białek dodajemy szczyptę soli, ubijamy na sztywną pianę, po czym powoli łączymy z masą serową.
Całość wylewamy na wcześniej przygotowaną formę. Pieczemy ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Smacznego!