Składniki
Biszkopt:
3 jaja
Szczypta soli
75 g drobnego cukru do wypieków lub zwykłego cukru
70 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
Masa serowa:
700 g homogenizowanego serka waniliowego
250 g śmietany kremówki 36%
3 czubate łyżki żelatyny
3-4 łyżki cukru pudru
3 żółtka
½ szklanki wody
Ok. 400 g owoców sezonowych tj. jagody, borówki, truskawki, maliny, jeżyny
Sposób przygotowania
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie łyżka po łyżce dosypujemy cukier i na koniec wlewamy żółtko po żółtku nie przerywając ubijania. Wsypujemy do jaj przesiane mąki i bardzo dokładnie, choć delikatnie łączymy za pomocą szpatułki. Spód okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temp. 175 stopni ok. 20 minut do suchego patyczka. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem aż pojaśnieją, dodajemy serek waniliowy i miksujemy razem. Żelatynę wsypujemy do rondelka, zalewamy wodą i podgrzewamy na małym gazie cały czas mieszając, nie doprowadzamy do wrzenia, żelatyna ma się dobrze rozpuścić. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, łączymy z serkiem. Ciepłą żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do masy serowej ciągle miksując. Wystudzony biszkopt przekrajamy na pół, wkładamy jeden blat do formy. Polewamy ½ masy serowej, układamy połowę owoców, przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając. Wylewamy pozostałą porcję masy i wysypujemy owoce. Tort wstawiamy do lodówki na min. 3 h.
Smacznego!