Poczuj smak letniego orzeźwienia i przygotuj cudownie gaszący pragnienie kandybał małopolski.
To wyśmienita, lekka, miodowo-cytrusowa lemoniada, która cudowanie sprawdzi się w upalne i słoneczne dni.
Poczuj smak letniego orzeźwienia i przygotuj cudownie gaszący pragnienie kandybał małopolski.
To wyśmienita, lekka, miodowo-cytrusowa lemoniada, która cudowanie sprawdzi się w upalne i słoneczne dni.
1 litr wody
1 litr wody gazowanej
1 pomarańcza
2 cytryny
6 łyżek miodu
4 łyżki cukru
Do podania:
Truskawki, pomarańcza, cytryna, grapefruit
Cytryny i pomarańcze dokładnie szorujemy, sparzamy wrzątkiem i kroimy w plastry. Litr wody bez gazu zagotowujemy w garnku, dosypujemy 2 łyżki cukru, miód i mieszamy. Studzimy wodę do ok. 80 stopni i dodajemy pokrojone owoce. Z 2 łyżek cukru przygotowujemy karmel, wsypujemy cukier na suchą patelnie i topimy. Gotowy, słomkowy w kolorze karmel wlewamy do wody z owocami, dokładnie mieszamy. Studzimy całość, wstawiamy do lodówki do mocnego schłodzenia. Następnie do dzbanka wlewamy syrop z owocami, uzupełniamy wodą gazowaną i lodem i podajemy.