Racuchy to słodka i sycąca potrawa. Na Podlasiu niezwykle popularne są słodkie racuszki marchewkowe, podawane ze śmietaną lub z dżemem.
To smaczne i proste danie!
Racuchy to słodka i sycąca potrawa. Na Podlasiu niezwykle popularne są słodkie racuszki marchewkowe, podawane ze śmietaną lub z dżemem.
To smaczne i proste danie!
Składniki:
800 g marchwi
Ok. 6 łyżek mąki
2 jaja
Smalec do smażenia
2 łyżki rodzynek
2 łyżki gęstej śmietany
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Opcjonalnie szczypta mielonego imbiru
Sól
Gęsta śmietana i ulubiony dżem do podania
Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, nadmiar soku można odcisnąć, ciasto nie będzie wtedy za luźne. Dodajemy jaja rozkłócone ze śmietaną, mąkę, proszek do pieczenia, rodzynki i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki. Następnie formujemy zgrabne, nie za duże placuszki i smażymy je na rozgrzanym smalcu na złoto. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z kleksem gęstej śmietany i dżemem. Można je również obsypać cukrem lub prażonymi, posiekanymi orzechami.