Sposób przygotowania
Całe jaja ubijamy ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym, aż masa zrobi się lekka, pojaśnieje i nabierze puszystości. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy, rodzynki zalewamy rumem i kilkoma łyżkami wrzątku, jak zmiękną odsączamy bardzo dokładnie. Nie przerywając ubijania do jaja dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło, następnie na zmianę mąkę i śmietanę. Miksujemy delikatnie lub mieszamy łopatka, na koniec dosypujemy rodzynki. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, masę przelewamy do keksówki lub małej formy na babkę z kominkiem. Formę wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy mąką, bułką tartą lub kaszą manną. Pieczemy 50-60 minut do suchego patyczka. Po 10 minutach studzenia, wyciągamy z formy i studzimy zupełnie. Oblewamy lukrem lub obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!