Składniki
100 g mąki gryczanej lub pszennej
100 g migdałów
4 jaja
200 g masła
2 łyżki migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki płynnego miodu
200 g cukru drobnego do wypieków lub zwykłego
Szczypta soli, cynamonu i/lub otartych goździków
Opcjonalnie:
½ kieliszka likieru migdałowego
Sposób przygotowania
Migdały sparzamy, obieramy ze skórki i drobno siekamy lub miksujemy w malakserze. Miękkie masło ucieramy z cukrem aż pojaśnieje i zrobi się pulchniejsze, dodajemy na przemian łyżkę mąki i jedno żółtko. Na koniec ubijamy białko na sztywno ze szczyptą soli. Do ciasta dodajemy migdały, szczyptę cynamonu i zmielonych goździków (można użyć jednej z tych przypraw) mieszamy i dodajemy partiami ubite białko, bardzo delikatnie łączymy i wylewamy do keksówki nasmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca nagrzanego do ok. 170 stopni i pieczemy 30-35 minut do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia ciasta, na suchej patelni krótko prażymy płatki migdałowe, polewamy je miodem i jeszcze chwilę razem smażmy, nakładamy na wierzch upieczonego ciasta.
Smacznego!